Od prvého transportu židovských žien do Osvienčimu uplynulo 71 rokov

25.03.2013 Poprad

Poprad 25. marca (TASR) – Presne pred 71 rokmi vyrazil z popradskej stanice prvý transport tisícky židovských žien a dievčat do koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Na železničnej stanici sa preto v nedeľu stretli zástupcovia židovskej kultúry, miestnej samosprávy a širokej verejnosti, aby si uctili pamiatku obetí holokaustu.

"V Poprade sa stretávame od roku 1999, od roku 2001 už je to viac-menej oficiálne a od roku 2002, pri príležitosti 60. výročia odchodu prvého transportu, už je na tomto mieste aj spomienková tabuľa, takže sa tu stretávame pravidelne každý rok," uviedol pri tejto príležitosti riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Podľa neho je veľmi dôležité, že sa tu verejnosť stretáva každý rok, pretože neustále si treba pripomínať chvíle, ktoré tragicky poznačili históriu Slovenska i jeho obyvateľov.

"Pripomenúť si túto udalosť znamená vyvarovať sa urobiť ešte raz to, čo sa už stalo," zdôraznil Mešťan. Podľa neho je vo svete stále hrozba podobných činov, a práve Židia by mali upozorňovať na dôsledky, ktoré z nich plynú.


Pri príležitosti 71. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat v Tatranskej galérii slávnostne sprístupnili výstavu Kataríny Rachel Krajčovičovej. Má názov Návrat k prameňom a pomocou fotografických obrazov uchováva tváre blízkych autorkiných priateľov, mnohých slávnych umelcov, s ktorými ju spája obdiv k umeniu i skutočné priateľstvo.

"I napriek tomu, že niektorí už opustili tento svet, na fotografiách Kataríny žijú a prihovárajú sa k nám doteraz. Svedčia o tom mnohé portréty Stelly Zázvorkovej, Geraldine Chaplinovej, Jiřího Mencla alebo Annie Girardotovej, Ivy Janžurovej, Petra Dvorského či Eleny Obrazcovovej, ktoré sú plné vzájomnej dôvery," priblížila kurátorka výstavy Viera Kamenická.

V portrétovaných tvárach hľadá Krajčovičová podobnosť s príbuznými, ktorých životy sa drasticky skončili v koncentračných táboroch. Výstavu môžu návštevníci galérie vidieť do polovice apríla.
 

Vyberte región